Rots en water

Rots- en watertraining
Op de Jozefschool wordt er iedere jaar een training Rots en Water gegeven aan jongens en meisjes uit de groepen 6, 7 en 8. Het is een training waarbij de kinderen zichzelf beter leren kennen en daardoor andere kinderen beter begrijpen waardoor er makkelijker vriendschappen ontstaan en minder ruzies.

De training
Deze training bestaat uit 10 lessen van ongeveer 1 uur. De lessen worden in de speelzaal tijdens schooltijd gegeven. Er zijn geen kosten aan verbonden. Ze zijn bedoeld voor kinderen uit groep 6,7 en 8. U kunt zich aanmelden bij de leerkracht of de interne begeleider Mirjam de Nijs. De leerkrachten die de cursus geven,
worden vrij geroosterd en voor hen wordt vervanging geregeld.

Bevoegde leerkrachten
De leerkrachten die de training geven zijn hiervoor bevoegd. Juf Mirjam de Nijs en juf Jolanda Groot geven de training aan de meisjes. Meester Sjaak Laan en meester Robert Jong geven de training aan de jongens.

De doelen
Voor jezelf opkomen.
Je boosheid beheersen.
Beter contact maken met andere kinderen.
Meer zelfvertrouwen.
Zien waar je goed in bent.

De resultaten
In de afgelopen jaren zijn er tientallen kinderen geweest die deze training met succes hebben gevolgd. Omdat het een echte 'doe cursus' is, vinden de kinderen het een prettige cursus.

Ervaringen
In de evaluatiegesprekken kwamen mooie ervaringen naar boven zoals:
Ik ben nu veel rustiger geworden. Ik weet nu wat ik moet doen als iemand mij lastig valt. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen. Ik begrijp andere kinderen nu beter. Ik ken mijn eigen kracht nu veel beter en weet waar die in mijn lijf zit. Ik mag er zijn. Ik had nooit gedacht dat ik met mijn hand een plankje van
15 millimeter dik kon doorslaan. Ik vind het jammer dat de cursus afgelopen is.

Betekenis
Rots: onafhankelijk.
Water: met anderen verbonden.

Kansen en mogelijkheden
Als je meer zelfkennis wilt krijgen en beter je doelen wilt bereiken. Als je wilt leren meer voor jezelf op te komen, zichtbaar te worden, assertiever te zijn en grenzen te leren stellen. Als je je zelfvertrouwen, je veiligheidsgevoel en je communicatie vaardigheden wilt vergroten, doe dan mee met de training Rots en Water. Je leert in deze training beter jezelf kennen. Daardoor begrijp je andere kinderen ook beter, waardoor je je beter kunt inleven in de andere kinderen. Dat is handig. Je hebt veel talenten, maar ook zaken die je lastig vindt om aan te pakken. Je belandt steeds weer in dat vervelende gevecht of je durft op het juiste moment niet je mond open te doen. Je krijgt veel kansen en mogelijkheden, maar welke weg kies jij?

Grenzen kennen en zelfvertrouwen
Om goed te kunnen kiezen, moet  je wel jezelf en je eigen grens goed kennen. Soms moet je deze grenzen kunnen stellen naar andere toe en indien nodig moet je deze kunnen verdedigen. Als jij jezelf beter kent, kun je betere keuzes maken. Gevechten vermijden, andere oplossingen kiezen, zeggen wat je werkelijk
denkt op een opbouwende manier, je hoeft minder stoer te doen, verlegen te zijn of te bluffen. Je kunt door het verwerven van bijvoorbeeld kennis en het begrijpen van lichaamstaal veel beter situaties inschatten. Het is ook slim om je in te leven in een ander, de grenzen van anderen (van jongens, meisjes en volwassenen)
en jezelf beter te leren kennen. Dat stimuleert samenwerking en het is een uiting van respect. Dit geeft meer vertrouwen en ook meer zelfvertrouwen.

Eigen kwaliteiten
Meer zelfvertrouwen hebben is een goed startpunt om voortaan niet meer over je eigen grenzen en die van anderen te gaan. Je kunt hierin veel winnen. Hierdoor kun je meer en meer je eigen weg gaan, opzoek gaan naar je eigen kwaliteiten en deze neerzetten in studie en vriendschappen. Door middel van speciale oefeningen kom je beter in contact met je lichaam bijvoorbeeld vanuit de judo. Vanuit het lichaamsbesef wordt verder gewerkt naar meer zelfinzicht en zelfbesef. De psychofysieke oefeningen zorgen vanzelf voor meer energie, focus en kracht bij alle activiteiten. Deze effecten worden nog versterkt door de vele oefeningen met anderen.

Versterken van vaardigheden
Er wordt gewerkt vanuit de stelling: Je lichaam is centrum van kracht, rust en gevoel. De fysieke oefeningen worden als basis gebruikt om uiteindelijk ook de sociale en mentale vaardigheden te versterken. Uiteindelijk neemt de weerbaarheid toe. Niet alleen bij de trainingen, maar ook thuis, op het werk, school of op straat.
Een mooie training om bij jezelf te rade te gaan. Prachtig om weer eens te stoeien in plaats van te vechten, assertief te zijn in plaats van agressief, samen te werken in plaats van tegen te werken en vanuit 'rust' in plaats vanuit emotie te handelen.

Doelgroep
De training is bedoeld voor jongeren van het voortgezet onderwijs en voor leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs de groepen 6,7 en 8. Vooraf aan de training bespreken we met de leerlingen wat zij graag willen leren.

Website Rots en water
Klik op de onderstaande afbeelding. U wordt doorgelinkt naar de officiële website van Rots en Water. Hier vindt u meer informatie over de achtergrond en inhoud.

Juf Mirjam de Nijs demonstreert samen met een leerling.

Meester Sjaak Laan demonstreert samen met een leerling.